6 dintre cele 17 imobile consolidate seismic se află în execuție. Propeietarii plătesc în medie circa 472, 5 euro

6 dintre cele 17 imobile consolidate seismic se află în execuție. Propeietarii plătesc în medie circa 472, 5 euro Sursa poza si informatii: Economica.net

Munca de consolidare a clădirilor cu risc seismic este în plină desfășurare în capitală, dar complexitatea proiectelor în derulare și barierele întâlnite pe drum au generat numeroase dezbateri. În prezent, dintre cele 17 imobile incluse într-un amplu program de reabilitare, șase imobile sunt în faza de execuție, ceea ce înseamnă că locuitorii lor au fost mutați temporar, iar echipele de muncitori lucrează intens la șantierele deschise. Alte clădiri se află diferite stadii ale procesului birocratic și de pregătire tehnică, așa cum a subliniat recent Răzvan Munteanu într-o întrunire organizată de Comisia de patrimoniu de la sediul Primăriei Municipiului București.

Din imobilele care deja beneficiază de lucrări, unul este aproape de finalizare, cu 90% lucrări realizate, iar la altul s-a ajuns la un progres de 60%. De asemenea, două clădiri pe strada Boteanu sunt într-o fază inițială de implementare, cu doar 23% și respectiv 14% din lucrări completate.

Blocajele Prin Prismă Birocratică și Costurile Împovărătoare

Împreună cu necesitatea tehnică, există și un impediment administrativ semnificativ care interferează cu avansul acestui proiect crucial. Munteanu a atras atenția asupra complicațiilor logistice asociate cu relocarea locatarilor, accentuând un alt obstacol important - lipsa fondurilor alocate pentru renovarea apartamentelor ce urmează să găzduiască temporar acești locatari.

În cea mai recentă dezbatere a fost adusă în discuție și întârzierea PNRR. Conform calendarului propus de minister, etapele de consolidare presupun obținerea documentației necesare, cum ar fi certificatele de urbanism și avizele adecvate, toate acestea având termene fixate la cinci luni de la semnarea contractului.

Finanțare Proiectului și Contribuția Proprietarilor

Munteanu a detaliat cum prin PNRR se acoperă doar o parte din necesarul financiar, în valoare de 57 de milioane de euro, comparativ cu cei 200 de milioane de euro necesari pentru finalizarea proiectelor. Costurile standard adoptate implică un preț de 700 de euro pe metru pătrat pentru locuințe și 900 de euro pentru clădiri publice.

Primăria Generală vine în ajutor, suportând jumătate din costurile neacoperite de PNRR, iar restul rămâne în sarcina proprietarilor. Un exemplu oferit de Munteanu ilustrează că pentru zece dintre imobile costul mediu al consolidării crește la 1.645 de euro pe metru pătrat, TVA inclusă, din care locatarii vor acoperi 472,5 euro pe metru pătrat, echivalent unei sume de 25.990 euro pentru un apartament de 55 de metri pătrați. Această sumă poate fi rambursată pe parcursul a 10-15 ani, echivalentul unei rate lunare de aproximativ 145 de euro.

Perspectiva Locatarilor

Locatarii se confruntă cu neliniști reale, criticând termenele de finalizare a lucrărilor și ambiguitatea acestora. Unul dintre rezidenții de pe strada Blănari a subliniat : „Suntem speriați de ce se poate întâmpla. Termenele sunt greu de precizat și de pus pe hârtie. Nimeni nu a semnat un contract cu noi vreodată, clar: Se va termina blocul vostru în trei luni… cinci ani.” Adăugând la frustrare e și incertitudinea și tergiversarea documentației necesare pentru avize precum cele de la Ministerul Culturii și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

În timp ce capitala României continuă să-și întărească fundația, locuitorii așteaptă cu nerăbdare finalizarea unei etape esențiale în asigurarea securității și confortului propriilor locuințe. Complexitatea procedurală și costurile asociate rămân provocări constante în calea acestui obiectiv major.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
Femeia la volanul microbuzului accidentat în Veștem era distrasă de alte activități. Copilul de doi ani rănit.
Gigantul Hidroelectrica a ieșit în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Italienii de la Ferrero oferă 3,1 miliarde de dolari pentru preluarea producătorului american de cereale WK Kellogg
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va absorbi creșterile de taxe
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
O Singură Medie de 10 în Vâlcea, Majoritatea Elevilor Cu Note de 8 și 9
Percheziții la posesorii ilegali
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
Tunul nebulizator revine pe străzile din Râmnicu Vâlcea – Începe a doua etapă de dezinsecție!
UIMITOR! Polițiștii descoperă 29 kg de aur într-un județ vecin. Cine ar fi crezut că se ascunde așa ceva în casă?