Administrația Trump cere Curții Supreme a SUA să-i permită să desființeze Departamentul Educației

Administrația Trump cere Curții Supreme a SUA să-i permită să desființeze Departamentul Educației Sursa poza si informatii: Economica.net

Decizia administrației Trump de a desființa Departamentul Educației a fost recent contestată în instanță, creând o mare controversă în peisajul politic american. Departamentul Justiției a cerut Curții Supreme a Statelor Unite să invalideze un verdict recent emis de judecătorul federal Myong Joun, situat în Boston, care a interzis concedierea masivă a angajaților departamentului și a blocat orice alte acțiuni care ar conduce la închiderea acestuia.

Înființat printr-o lege adoptată de Congres în 1979, Departamentul Educației gestionează aproximativ 100.000 de școli publice și 34.000 de școli private din SUA. Acesta joacă un rol esențial în oferirea de finanțare federala criticasională pentru școli defavorizate, programe de asistență educațională pentru copii cu nevoi speciale și proiecte de modernizare a infrastructurii. În plus, se ocupă de administrarea împrumuturilor studențești, o povară financiară pentru milioane de americani, având o valoare totală de 1,6 trilioane de dolari.

Președintele Donald Trump a justificat inițiativa de a dizolva departamentul ca parte a eforturilor sale de a reduce birocrația federală, un obiectiv susținut de multă vreme de mulți conservatori. Conform planurilor sale, politica educațională ar urma să fie lăsată aproape în întregime în seama statelor și a autorităților locale.

Pe 20 martie, Trump a semnat un ordin executiv menit să înceapă procesul de închidere al departamentului, promisiune importantă în timpul campaniei sale către susținătorii conservatori. La o ceremonie la Casa Albă, în prezența a numeroși copii și educatori, a subliniat că acest ordin reprezintă un pas inițial în eliminarea departamentului.

Secretarul Educației, Linda McMahon, a anunțat pe 11 martie că vor fi disponibilizați mulți angajați, acțiune care ar reduce efectiv personalul la circa 2.183 de persoane, comparativ cu 4.133 câți erau în ianuarie, când Trump a preluat funcția. Departamentul a confirmat printr-un comunicat că aceste concedieri sunt parte a „misiunii finale” de restructurare.

În continuare, Trump a propus ca împrumuturile studențești să fie transferate către Administrația pentru Afaceri Mici, iar responsabilitățile legate de educație și nutriție către Departamentul de Sănătate și Servicii Umane. Acestea din urmă se află și ele în curs de restructurare pentru a permite reduceri semnificative ale personalului.

Judecătorul federal Myong Joun a decis în favoarea angajaților, ordinând reintegrarea celor concediați și stoparea oricăror încercări de a transfera atribuții critice către alte agenții fără aprobarea Congresului. Acesta a argumentat că reducerile de personal nu sunt măsuri de eficientizare, ci mai degrabă încercări de a face departamentul inoperabil prin mijloace nelegale.

Într-un răspuns vehement, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Harrison Fields, a declarat că decizia este „nechibzuită”. Totuși, Curtea de Apel din Boston a menținut hotărârea lui Joun, respingând apelul administrației Trump de a ridica interdicția.

Contestarea în instanță a deciziei de dizolvare a Departamentului Educației reprezintă o etapă majoră în disputa juridică dintre administrația Trump și o coaliție de 20 de state, sindicate ale profesorilor și alte organizații educaționale, care susțin că astfel de măsuri subminează autoritatea Congresului și încalcă constituția. Aceasta bătălie judiciară continuă să atragă atenția națională, având în vedere importanța crucială a educației în viitorul societății americane.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Câți bani au românii, la propriu. Fiecare cetățean deține sute de monede în afara sistemului- Date BNR
Cele mai mari zece pensii încasate în 2025 se apropie de 1 milion de euro. Cât a fost cea mai mare pensie plătită în Pilonul 2
De marți, 1 iulie, ANAF va putea aplica amenzi tuturor furnizorilor de utilități! Dacă nu transmit factura în sistem, vor fi sancționați
FOTO. Un grav accident la Râureni lasă Râmnicu Vâlcea fără apă caldă peste noapte
Întoarcerea acasă a unui prestigios profesor universitar
Jandarmii intervin, animalul este doborât
LISTA autostrăzilor prioritare la construit. Cum s-a schimbat ordinea proiectelor în ultimii patru ani
Ministrul Economiei, Radu Miruță, crede că lucrările urgente de la Praid nu vor fi terminate până la termenul asumat de 1 iulie
Modul de acordare a concediului medical trebuie schimbat – ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete
Sărbătoarea Teiului la Păușești Măglași - manifestare festivă cu participare comunitară pregătită de primar
Tradiții, Muzică și Multă Emoție Pe 29 Iunie 2025