Guvernul Bolojan vine cu vești proaste pentru 8,3 milioane de viitori pensionari. Impozitul se dublează, în ciuda unei decizii a Curții Constituționale-DOCUMENT

Guvernul Bolojan vine cu vești proaste pentru 8,3 milioane de viitori pensionari. Impozitul se dublează, în ciuda unei decizii a Curții Constituționale-DOCUMENT Sursa poza si informatii: Economica.net

București, România

Viitorii pensionari din România primesc vești alarmante de la Guvernul condus de Ilie Bolojan. Începând cu 1 august, impozitul pe veniturile din pensii private va fi dublat. Aceasta schimbare vine în contextul unei decizii controversate, în ciuda unei hotărâri anterioare a Curții Constituționale care considera impozitul pe sănătate (CASS) asupra acestor venituri neconstituțional.

În timp ce contribuțiile lunare la pensiile private rămân neimpozabile, impozitul va fi aplicat câștigurilor obținute din investițiile fondului de pensii. Aceste câștiguri, generate din plasamente în titluri de stat, acțiuni sau obligațiuni, erau impozitate cu 10%, dar acum, la această sumă, se va adăuga și contribuția de asigurări sociale de sănătate de 10%, ajungând astfel la un total de 20%.

Explicația Detaliată a Modificării

Dan Armeanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), oferă un exemplu concret: pentru un activ net total de 11.000 de lei, cu contribuții de 5.000 de lei, câștigul participantului ar fi de 6.000 de lei. După scăderea plafonului neimpozabil de 3.000 de lei, se aplică primul impozit pe venit de 10%, adică 300 de lei. La acesta, se va adăuga acum 10% CASS, ceea ce va duce impozitul la un total de 600 de lei, reducând retragerea netă din fondul de pensii la 5.400 de lei.

Impactul Asupra Securității Financiare

Această măsură va afecta substanțial cele 8,3 milioane de persoane care contribuie la sistemul de pensii private. Impactul este important și pentru cei care beneficiază de pensiile din Pilonul II și III, incluzând retragerile unice sau în tranșe egale de cel puțin cinci ani. În Pilonul II, angajații cotizează cu 4,75% din salariul brut, iar fondurile sunt gestionate prin investiții diversificate.

De asemenea, în Pilonul III, sistemul de pensii facultative, în care contribuie circa 900.000 de persoane, impozitul acumulat din câștigurile de investiții va fi supus aceleași scheme de impozitare dublată.

Confuzia și Nemulțumirea Cotizanților

Aceste modificări legislative vin în urma unei noi propuneri legislative pe care Guvernul o va prezenta și susține în Parlament în luna iulie 2025. Conform noii legi, venitul impozabil este format din suma care depășește contribuțiile nete, la care se aplică un singur plafon neimpozabil.

În contextul în care 70% din fondurile de pensii sunt investite în titluri de stat, aproximativ 20% în acțiuni și restul în obligațiuni corporative, creșterea impozitelor ar putea diminua semnificativ câștigurile de care se vor bucura viitorii pensionari la momentul retragerii din activitate.

Transformarea guvernamentală a regimului fiscal al pensiilor private aduce o serie de întrebări și nesiguranțe cu privire la viitorul financiar al milioanelor de români care își doresc liniște financiară la retragerea din câmpul muncii. În absența unei soluții compensatorii sau a unei reevaluări economice, acest anunț lasă loc de acțiuni contestatare și cereri de clarificare din partea cetățenilor preocupați de securitatea lor economică după pensionare.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
Femeia la volanul microbuzului accidentat în Veștem era distrasă de alte activități. Copilul de doi ani rănit.
Gigantul Hidroelectrica a ieșit în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Italienii de la Ferrero oferă 3,1 miliarde de dolari pentru preluarea producătorului american de cereale WK Kellogg
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va absorbi creșterile de taxe
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
O Singură Medie de 10 în Vâlcea, Majoritatea Elevilor Cu Note de 8 și 9
Percheziții la posesorii ilegali
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
Tunul nebulizator revine pe străzile din Râmnicu Vâlcea – Începe a doua etapă de dezinsecție!
UIMITOR! Polițiștii descoperă 29 kg de aur într-un județ vecin. Cine ar fi crezut că se ascunde așa ceva în casă?