Lege nouă pentru gaze – Cum se pregăteşte UE pentru iarnă
Sursa poza si informatii: Economica.net
O Nouă Lege pentru Gaze: Cum se Pregătește Uniunea Europeană pentru Iarnă
Uniunea Europeană a aprobat un nou regulament care vizează extinderea schemei de stocare a gazelor naturale până la 31 decembrie 2027, o prelungire semnificativă având în vedere că aceasta era programată să se încheie la finalul anului 2025. Regulamentul, un acord între eurodeputați și Consiliu, este parte a unui efort amplu de a asigura securitatea energetică a continentului în pragul sezonului rece, informează Agerpres.
Măsuri Suplimentare pentru Stabilizarea Pieței Gazelor
Într-o perioadă marcată de fluctuări pe piața energiei, europarlamentarii și Consiliul au propus o serie de amendamente menite să controleze volatilitatea prețurilor. Creșterea costurilor pe timpul verii a fost atribuită obiectivului strict de a atinge un nivel de umplere de 90% până la 1 noiembrie. Noile reguli permit acum statelor UE o mai mare flexibilitate, dându-le libertatea de a atinge acest nivel de stocare între 1 octombrie și 1 decembrie. Odată atinse aceste stocuri, nu va mai fi nevoie să fie menținute până la 1 decembrie.
Flexibilitate și Adaptații la Condițiile Pieței
Statele membre au acum opțiunea de a devansa cu 10% obiectivele de stocare dacă se confruntă cu dificultăți de piață, cum ar fi speculații care împiedică eficiența din punct de vedere al costurilor. În cazuri de persistență a acestor condiții dificile, Comisia Europeană are autoritatea de a crește limita până la 5% printr-un act delegat, temporar, pentru un sezon.
Monitorizarea Gazului Rusesc
Autoritățile naționale responsabile cu stocarea gazului vor trebui să furnizeze date detaliate despre cantitatea de gaz provenit din Rusia. Această măsură, propusă de Comisia Europeană, urmărește să ofere o imagine mai clară asupra nivelului de dependență de gazul rusesc în timp ce continentul își aliniază strategiile pentru a reduce această dependență.
Dezbateri și Aprobare
Borys Budka, raportor din cadrul grupului PPE, a subliniat că legislația anului 2022 a fost eficientă în protejarea cetățenilor europeni, mai ales în contextul în care Rusia a utilizat gazul ca instrument de presiune. Noile adăugiri legislative sunt menite să creeze un cadru mai flexibil și mai puțin birocratic, contribuind astfel la scăderea prețurilor la gaze și progresul către independența energetică.
Proiectul de lege a fost aprobat cu o majoritate covârșitoare, înregistrând 542 de voturi în favoare, 109 împotrivă și 30 de abțineri. Documentul urmează să fie confirmat oficial de Consiliu înainte de publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prin această inițiativă, UE își propune să facă față provocărilor energetice persistente, asigurându-se că statele membre sunt bine pregătite pentru iernile care vor urma. Este un pas important către stabilirea unei piețe energetice europene mai autonome și mai rezistente la influențele externe.