O nouă țară intră pe lista cu roaming gratuit în UE din 2026

O nouă țară intră pe lista cu roaming gratuit în UE din 2026 Sursa poza si informatii: Economica.net

Comisia Europeană face un pas semnificativ în îmbunătățirea relațiilor cu Ucraina, propunând includerea acesteia în zona de roaming gratuit a Uniunii Europene, începând cu anul 2026. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că această mișcare urmărește să mențină cetățenii ucraineni conectați cu cei dragi atât în interiorul Uniunii Europene, cât și acasă. Prin acest gest, UE reafirmă suportul continuu pentru Ucraina, subliniind totodată legăturile din ce în ce mai strânse cu vecina sa estică.

Ce înseamnă aderarea la zona de roaming

Introducerea Ucrainei în zona comună de roaming aliniată pieței interne va permite cetățenilor ucraineni care călătoresc în UE să beneficieze de aceleași avantaje precum locuitorii țărilor membre. Astfel, aceștia nu vor mai plăti tarife suplimentare pentru serviciile de telefonie mobilă, fie că e vorba de apeluri, mesaje SMS sau utilizarea datelor mobile. Mai mult, utilizatorii vor experimenta aceeași calitate și viteză a rețelei mobile, precum și acces gratuit la serviciile de urgență.

Acordul propus prevede și prelungirea înțelegerii actuale dintre operatorii de telecomunicații din UE și Ucraina până la data de 31 decembrie 2025. Această extindere permite locuitorilor europeni și ucraineni să continue să beneficieze de facilitățile zonei de roaming fără taxe, până când Ucraina va deveni oficial parte a sistemului european de roaming.

Pașii următori pentru integrarea Ucrainei

Propunerea a fost deja înaintată Consiliului, iar dacă va fi aprobată, Ucraina va adera efectiv la zona UE „roaming la tarife naționale” de la 1 ianuarie 2026. Aceasta va oferi operatorilor de telecomunicații din ambele regiuni o perioadă pentru a se adapta din punct de vedere tehnic la noile cerințe.

Încă din 2017, regulile UE permit utilizatorilor din statele membre să își folosească telefoanele mobile în timpul călătoriilor transfrontaliere în UE fără a suporta costuri suplimentare, bucurându-se de aceleași tarife ca acasă. Integrarea Ucrainei în acest sistem marchează un pas important în extinderea beneficiilor pieței interne europene, demonstrând dorința continuă a UE de a sprijini și integra țările partenere din vecinătate.

Implicațiile geopolitice și economice

Această inițiativă nu este doar un simbol al sprijinului pentru Ucraina, dar reprezintă și un mesaj puternic pentru restul lumii cu privire la dorința UE de a-și extinde standardele și beneficiile către partenerii săi externi. Într-o perioadă în care Ucraina se confruntă cu provocări economice și de securitate, integrarea sa în zona de roaming UE ar putea stimula și mai mult colaborarea economică și culturală.

Pe lângă beneficiile evidente pentru consumatori, această mișcare ar putea contribui la stabilizarea și modernizarea sectorului telecomunicațiilor din Ucraina, încurajând investițiile străine și atragerea de noi jucători pe piața locală. În ansamblu, propunerea Comisiei Europene reiterează angajamentul său de lungă durată față de parteneriatul strategic cu Ucraina, facilitând în același timp o integrare mai profundă în structurile economice și sociale ale Uniunii Europene.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
Femeia la volanul microbuzului accidentat în Veștem era distrasă de alte activități. Copilul de doi ani rănit.
Gigantul Hidroelectrica a ieșit în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Italienii de la Ferrero oferă 3,1 miliarde de dolari pentru preluarea producătorului american de cereale WK Kellogg
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va absorbi creșterile de taxe
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
O Singură Medie de 10 în Vâlcea, Majoritatea Elevilor Cu Note de 8 și 9
Percheziții la posesorii ilegali
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
Tunul nebulizator revine pe străzile din Râmnicu Vâlcea – Începe a doua etapă de dezinsecție!
UIMITOR! Polițiștii descoperă 29 kg de aur într-un județ vecin. Cine ar fi crezut că se ascunde așa ceva în casă?