Polonia a început o campanie de informare în străinătate pentru a descuraja migrația clandestină în UE prin Belarus

Polonia a început o campanie de informare în străinătate pentru a descuraja migrația clandestină în UE prin Belarus Sursa poza si informatii: Economica.net

Polonia a inițiat recent o amplă campanie de informare destinat să combată migrația ilegală spre Uniunea Europeană prin Belarus, acuzând această țară, împreună cu aliatul său, Rusia, de coordonarea unui val de migranți ilegali. Această acțiune este considerată de guvernul de la Varșovia ca parte a unei strategii hibride de destabilizare a blocului european.

În luna martie a acestui an, Polonia a adoptat noi reglementări care restrâng dreptul de azil, o măsură clar destinată descurajării migranților ilegali. „Granițele Poloniei sunt protejate eficient”, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. El a subliniat că s-a inițiat o campanie de informare în mai multe țări, printre care Afganistan, Etiopia, Eritreea, Somalia, Pakistan și Egipt – principalele surse de migranți.

Mesaje de avertizare în mediul online

Pe platforma de socializare X, ministrul Sikorski a distribuit un videoclip cu imagini relevante din campanie, care includ scene cu polițiști de frontieră polonezi escortând migranți, câini lătrând, semne de interdicție, cătușe și bani. Aceste imagini sunt menite să ilustreze riscurile asumate de migranți și oferă un avertisment clar: cei care aleg să treacă ilegal granița nu vor avea șansa de a solicita azil.

Voice-over-ul videoclipului, disponibil în paștună – o limbă vorbită predominant în Afganistan și Pakistan – avertizează migranții despre riscurile promisiunilor false. „Cei care îți promit o viață mai bună în Europa nu sunt interesați de fericirea ta; ei urmăresc doar să-ți ia banii”, se spune în videoclip, referindu-se la grupurile de traficanți care facilitează intrarea ilegală în Europa.

Infrastructură de securitate la graniță

Obiectivul central al campaniei informative este de a împiedica migranții să își piardă resursele financiare și să se expună la pericole serioase în drumul lor spre Europa. Pawel Wronski, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Polonia, a explicat că prin aceste mesaje se dorește furnizarea de informații clare care să descurajeze migrația ilegală.

Ca parte a eforturilor sale de securitate la frontieră, Polonia a ridicat în 2022 un gard de cinci metri înălțime de-a lungul graniței cu Belarus, care se întinde pe 186 de kilometri. Pe lângă acest zid, au fost instalate mii de camere video echipate cu termoviziune, toate aceste măsuri având rolul de a preveni trecerile ilegale.

Context geopolitic complex

Aceste acțiuni ale Poloniei vin pe un fond geopolitic tensionat, în care relațiile dintre Uniunea Europeană și Belarus, precum și Rusia, sunt tot mai complicate. Varșovia acuză Minsk și Moscova de orchestrarea unui „război hibrid”, utilizând migranții ca pe un instrument de presiune politică asupra Europei. Aceasta atrage atenția asupra complexității problemei migrației în contextul internațional actual și a nevoii de măsuri proactive pentru protejarea frontierelor UE.

Astfel, Polonia nu doar că se străduiește să își asigure propriile granițe, dar contribuie și la eforturile mai largi ale Uniunii Europene de a menține stabilitatea și securitatea în regiune. Este o luptă continuă, în care informația și măsurile de securitate merg mână în mână pentru a răspunde amenințărilor moderne.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Câți bani au românii, la propriu. Fiecare cetățean deține sute de monede în afara sistemului- Date BNR
Cele mai mari zece pensii încasate în 2025 se apropie de 1 milion de euro. Cât a fost cea mai mare pensie plătită în Pilonul 2
De marți, 1 iulie, ANAF va putea aplica amenzi tuturor furnizorilor de utilități! Dacă nu transmit factura în sistem, vor fi sancționați
FOTO. Un grav accident la Râureni lasă Râmnicu Vâlcea fără apă caldă peste noapte
Întoarcerea acasă a unui prestigios profesor universitar
Jandarmii intervin, animalul este doborât
LISTA autostrăzilor prioritare la construit. Cum s-a schimbat ordinea proiectelor în ultimii patru ani
Ministrul Economiei, Radu Miruță, crede că lucrările urgente de la Praid nu vor fi terminate până la termenul asumat de 1 iulie
Modul de acordare a concediului medical trebuie schimbat – ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete
Sărbătoarea Teiului la Păușești Măglași - manifestare festivă cu participare comunitară pregătită de primar
Tradiții, Muzică și Multă Emoție Pe 29 Iunie 2025