Taxele vamale impuse de Trump vor afecta creșterea economică la nivel planetar – OCDE

Taxele vamale impuse de Trump vor afecta creșterea economică la nivel planetar – OCDE Sursa poza si informatii: Economica.net

Taxele vamale instituite de fostul președinte american Donald Trump ar putea încetini semnificativ ritmul creșterii economice mondiale, conform celui mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Economistul-șef Alvaro Pereira a explicat într-un interviu acordat AFP că a fost necesară revizuirea în scădere a prognozelor de creștere economică pentru majoritatea națiunilor din cauza acestor taxe.

Creștere moderată a economiei mondiale

Conform previziunilor OCDE, economia globală va înregistra o creștere de 2,9% în următorii doi ani. Aceasta reprezintă o scădere cu 0,2 puncte procentuale pentru anul în curs și 0,1 puncte pentru anul viitor față de estimările anterioare din martie. De asemenea, tensiunile comerciale au dus deja la revizuirea perspectivelor pentru 2025 și 2026.

Viitorul economiei americane

OCDE prevede o încetinire notabilă a creșterii economice în Statele Unite. Conform proiecțiilor, PIB-ul statelor americane va crește cu 1,6% în acest an, față de 2,2% cât se anticipa anterior. Prognoza pentru 2026 a fost, de asemenea, ajustată la un avans de 1,5%.

Pe lângă impactul războiului comercial, sunt așteptate și schimbări demografice care ar putea limita creșterea economică în SUA. Acestea includ o reducere a imigrației nete și o scădere a numărului de funcționari guvernamentali, în linie cu politicile lui Trump. Inflația rămâne, de asemenea, ridicată, având o creștere estimată la 3,2% în acest an și 2,8% anul viitor, cu un procent peste zona euro.

Situația economică a Chinei și zonei euro

În China, efectele negative ale tarifelor vamale sunt parțial compensate de subvențiile guvernamentale menite să susțină programe de modernizare a produselor de consum. OCDE estimează pentru a doua mare economie a lumii o creștere de 4,7% pentru anul curent și de 4,3% pentru anul următor.

În ceea ce privește zona euro, deși a fost vizată de măsurile administrației Trump, nu s-au efectuat revizuiri în scădere ale prognozelor de creștere. OCDE preconizează un avans de 1% al PIB-ului zonei euro pentru acest an și unul de 1,2% pentru 2026. Această regiune beneficiază de o piață a muncii stabilă și de reduceri de dobândă, alături de o creștere a cheltuielilor publice, în mod special în Germania.

România și OCDE

România se află în proces de aderare la OCDE, o organizație interguvernamentală cu 38 de țări membre, înființată în 1961 pentru a impulsiona progresul economic global. Bucureștiul este implicat activ în furnizarea de informații tehnice suplimentare și participă la misiuni de informare și evaluare în cadrul celor 26 de Comitete ale Organizației.

Peisajul economic mondial continuă să fie pătat de dinamica instabilă cauzată de tarifele vamale și de evoluția politicilor internaționale. În acest context, previziunile OCDE oferă un ghid crucial pentru adaptarea strategiilor economice și menținerea unui echilibru în fața provocărilor globale.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Câți bani au românii, la propriu. Fiecare cetățean deține sute de monede în afara sistemului- Date BNR
Cele mai mari zece pensii încasate în 2025 se apropie de 1 milion de euro. Cât a fost cea mai mare pensie plătită în Pilonul 2
De marți, 1 iulie, ANAF va putea aplica amenzi tuturor furnizorilor de utilități! Dacă nu transmit factura în sistem, vor fi sancționați
FOTO. Un grav accident la Râureni lasă Râmnicu Vâlcea fără apă caldă peste noapte
Întoarcerea acasă a unui prestigios profesor universitar
Jandarmii intervin, animalul este doborât
LISTA autostrăzilor prioritare la construit. Cum s-a schimbat ordinea proiectelor în ultimii patru ani
Ministrul Economiei, Radu Miruță, crede că lucrările urgente de la Praid nu vor fi terminate până la termenul asumat de 1 iulie
Modul de acordare a concediului medical trebuie schimbat – ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete
Sărbătoarea Teiului la Păușești Măglași - manifestare festivă cu participare comunitară pregătită de primar
Tradiții, Muzică și Multă Emoție Pe 29 Iunie 2025