Teheranul, oraș cu 10 milioane de locuitori, pare gol, transmit iranienii, înainte ca internetul să fie oprit

Teheranul, oraș cu 10 milioane de locuitori, pare gol, transmit iranienii, înainte ca internetul să fie oprit Sursa poza si informatii: Economica.net

Pe lângă conflictul armat, confruntarea dintre Israel și Iran aduce cu sine o dramă umanitară semnificativă. Teheranul, o metropolă vibrantă, cu trafic dens, care adăpostește 10 milioane de locuitori și 16 milioane în zona sa metropolitană, pare să fi devenit acum o „zonă pustie”, conform relatărilor localnicilor citați de New York Times.

Un oraș de nelocuit

Asad, unul dintre puținii iranieni care nu au părăsit orașul în ciuda atacurilor israeliene, descrie imaginea unui oraș transformat. „Teheranul pare fantomatic. Majoritatea magazinelor și-au închis ușile sau funcționează doar în timpul zilei”, relatează Asad. „Este ca un coșmar din care nu reușim să ne trezim. Chiar dacă încercăm să ne obișnuim cu această realitate, pare imposibil”. Teama de conflict a determinat o masă mare de oameni să părăsească orașul, lăsând doar forțele de ordine să patruleze străzile. Cei care au rămas, fie din necesitate, fie din alegere, se izolează în case, rupți de lume.

Oprirea internetului în Iran

Situația financiară a locuitorilor este și ea în pericol. Iranul a impus restricții temporare asupra accesului la internet, tranzacțiilor cu criptomonede și serviciilor bancare. Într-o declarație adresată presei locale, autoritățile iraniene au acuzat Israelul de „exploatarea abuzivă a rețelei naționale de comunicații în scopuri militare”.

În aceeași zi, Nobitex, o platformă iraniană de schimb valutar digital pentru criptomonede, a fost nevoită să își întrerupă activitatea ca urmare a unei amenințări de securitate. Criptomonedele au câștigat teren în Iran, fiind văzute ca un refugiu sigur pentru păstrarea valorii în contextul instabilității economice din țară.

Atacuri cibernetice și insecuritate economică

Aceste evenimente au avut loc la scurt timp după un atac cibernetic asupra băncii Sepah, afiliată forțelor armate iraniene, revendicat de grupul de hacktivisti Predatory Sparrow. Același grup susține că a fost responsabil și pentru atacul asupra Nobitex, acuzând platforma de implicare în eludarea sancțiunilor și finanțarea terorismului. Iranul suspectează că acest grup are legături cu Israelul.

Banca Pasargad a fost și ea ținta unui atac similar. Deși autoritățile, prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului, Fatemeh Mohajerani, asigură că fondurile publice sunt sigure, nervozitatea în rândul populației se manifestă prin cozi tot mai mari la benzinării.

Fronturi de război globale

Teheranul reprezintă doar cel de-al treilea front al acestui conflict regional, dar cu impact major asupra vieții cotidiene la scară mondială. În ciuda celor trei războaie active din ultimele decenii, fiecare dominat de puteri nucleare, noile focare au îndepărtat atenția de la primele două: războiul dintre Rusia și Ucraina și conflictul din Gaza.

Războaiele considerate „reduse la tăcere” continuă să facă victime. În Gaza și Ucraina, numărul de morți rămâne ridicat zi de zi, în pofida diminuării acoperirii media. Surse sanitare din Gaza au raportat zeci de morți și sute de răniți, în timp ce un atac devastator în Kiev s-a soldat cu cel puțin 22 de victime confirmate de primarul Vitali Klitschko. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat aceste atacuri, subliniind că intensitatea conflictului nu a scăzut.

Aceste evenimente ne reamintesc că, dincolo de titlurile zilei, crizele umanitare și conflictele armate influențează profund viața bărbaților, femeilor și copiilor obișnuiți, prinși între marile strategii geopolitice.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
Femeia la volanul microbuzului accidentat în Veștem era distrasă de alte activități. Copilul de doi ani rănit.
Gigantul Hidroelectrica a ieșit în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Italienii de la Ferrero oferă 3,1 miliarde de dolari pentru preluarea producătorului american de cereale WK Kellogg
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va absorbi creșterile de taxe
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
O Singură Medie de 10 în Vâlcea, Majoritatea Elevilor Cu Note de 8 și 9
Percheziții la posesorii ilegali
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
Tunul nebulizator revine pe străzile din Râmnicu Vâlcea – Începe a doua etapă de dezinsecție!
UIMITOR! Polițiștii descoperă 29 kg de aur într-un județ vecin. Cine ar fi crezut că se ascunde așa ceva în casă?