Ungaria și Slovacia se opun planului UE de a interzice importul de gaze naturale din Rusia

Ungaria și Slovacia se opun planului UE de a interzice importul de gaze naturale din Rusia Sursa poza si informatii: Economica.net

Comisia Europeană intenționează să interzică importurile de gaze naturale și lichefiate din Rusia, începând cu anul 2027. Marți, Comisia va prezenta un set de măsuri detaliate pentru implementarea juridică a acestui plan, continuând demersurile anunțate inițial luna trecută. Deși inițiativa a fost sprijinită de 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Ungaria și Slovacia s-au opus vehement.

Marți, Comisia va detalia cum intenționează să implementeze interdicția prin instrumente legale, având ca țel acumularea sprijinului necesar din partea unei majorități consolidate a statelor membre și a Parlamentului European, conform unor surse din cadrul Uniunii.

Opoziția Ungariei și Slovaciei

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a subliniat că politicile energetice ar trebui să rămână o prerogativă națională, iar planul propus de UE ar afecta suveranitatea și securitatea energetică a țării. Szijjarto a anunțat printr-o postare pe rețelele de socializare că Ungaria a impus un veto împotriva declarației comune de susținere a inițiativei Comisiei Europene.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Slovaciei la Bruxelles a confirmat poziția similară adoptată de țara sa, semnalând reacția unitară față de această propunere.

Strategia Comisiei Europene

Planul Comisiei vizează utilizarea unei baze legale care să permită propunerea să treacă prin sprijinul unei majorități consolidate. Această majoritate necesită susținerea a cel puțin 15 dintre cele 27 de state membre și care să reprezinte împreună cel puțin 65% din populația Uniunii Europene.

Reuniunea miniștrilor energiei, desfășurată în spatele ușilor închise, a dezvăluit că deși majoritatea țărilor sprijină inițiativa, există și îngrijorări. Unii diplomați au avertizat asupra riscurilor juridice sau financiare ce ar putea decurge pentru companiile care nu respectă contractele pe termen lung existente.

Implicații și Perspective

Această diferență de opinie creează o provocare semnificativă pentru unitatea Uniunii Europene, într-un moment critic în care stabilitatea și securitatea energetică sunt esențiale. În ciuda opoziției Ungariei și Slovaciei, majoritatea statelor membre împărtășesc obișnuitul acord că reducerea dependenței energetice de Rusia este un pas necesar către asigurarea securității UE pe termen lung.

Pe măsură ce dezbaterile avansează, va fi esențial ca liderii europeni să găsească un consens care să abordeze preocupările fiecărui stat membru și să permită progresul către obiectivele energetice comune.

Astfel, propunerea UE de a interzice importurile de gaze din Rusia rămâne un subiect fierbinte care nu doar că testează relațiile interne ale Uniunii, dar și capacitatea acesteia de a-și proteja interesele strategice în fața unor noi provocări geopolitice.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Câți bani au românii, la propriu. Fiecare cetățean deține sute de monede în afara sistemului- Date BNR
Cele mai mari zece pensii încasate în 2025 se apropie de 1 milion de euro. Cât a fost cea mai mare pensie plătită în Pilonul 2
De marți, 1 iulie, ANAF va putea aplica amenzi tuturor furnizorilor de utilități! Dacă nu transmit factura în sistem, vor fi sancționați
FOTO. Un grav accident la Râureni lasă Râmnicu Vâlcea fără apă caldă peste noapte
Întoarcerea acasă a unui prestigios profesor universitar
Jandarmii intervin, animalul este doborât
LISTA autostrăzilor prioritare la construit. Cum s-a schimbat ordinea proiectelor în ultimii patru ani
Ministrul Economiei, Radu Miruță, crede că lucrările urgente de la Praid nu vor fi terminate până la termenul asumat de 1 iulie
Modul de acordare a concediului medical trebuie schimbat – ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete
Sărbătoarea Teiului la Păușești Măglași - manifestare festivă cu participare comunitară pregătită de primar
Tradiții, Muzică și Multă Emoție Pe 29 Iunie 2025