Update: Guvernul spune că premierul a muncit cinstit pentru banii aceia. Bolojan e acuzat că în 2007 a încasat și el 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de la EximBank

Update: Guvernul spune că premierul a muncit cinstit pentru banii aceia. Bolojan e acuzat că în 2007 a încasat și el 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de la EximBank Sursa poza si informatii: Economica.net

Premierul Ilie Bolojan este acuzat de sindicatul angajaților guvernamentali că în 2007 a beneficiat de o indemnizație substanțială, după ce ar fi primit 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de la EximBank.

În perioada în care Ilie Bolojan ocupa funcția de secretar general al Guvernului, el era și membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA). Această poziție, care se desfășura în virtutea atribuțiilor postului său de atunci, i-a adus o remunerație pe care sindicatul o consideră excesivă, similară unei sinecuri.

Guvernul României, printr-o declarație oficială, a subliniat importanța activităților desfășurate de către o persoană într-o funcție publică comparativ cu salariul primit, evidențiind că acesta ar trebui să fie un criteriu pentru diferențierea între o sinecură și o responsabilitate. Însă, sindicatul acuză premierul de ipocrizie, ținând cont de faptul că el însuși ar fi beneficiat de astfel de privilegii.

Numele lui Ilie Bolojan a fost propus de sindicat ca exemplu în contextul în care acesta și-a asumat o cruzadă împotriva sinecurilor, declarând public că nu a exploatat niciodată asemenea poziții. Sindicaliștii susțin însă că, conform declarației sale de avere, Bolojan a primit 73.935 de lei în 2007 datorită participării sale în Comitetul Interministerial de la EximBank. Această sumă a fost echivalentă cu 71 de salarii medii nete la acel moment, o sumă care îi dezavantajează retorica actuală critică față de sinecure.

Transformarea lui Bolojan de la funcția de prefect al județului Bihor la secretar general al Guvernului a fost formalizată prin Hotărâri de Guvern, iar statutul său de membru în CIFGA era legal și legitimat prin diverse acte normative. Totuși, contextul economic actual și măsurile de austeritate propuse de executivul său pun presiune pe discursul public pe care l-a adoptat față de angajații din sectorul public.

Sindicaliștii sugerează că premierul practică un dublu standard, cerându-i acestuia să își asume trecutul și să fie la fel de transparent ca și ceilalți funcționari publici. Într-o perioadă în care integritatea și coerența sunt esențiale, trecutul său devine un punct de presiune, interesele private fiind scoase la lumină de criticii săi.

Din primele momente ale mandatului său, Bolojan și echipa sa au concentrat atenția pe funcționarea Exim Bank Românească. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a reușit deja să reducă numărul de membri din comitetul interministerial al băncii de la 17 la 5, ajustând de asemenea și indemnizațiile de la 21.000 lei la 5.000 lei.

Un alt subiect de scandal a fost inițiat de premierul însuși, care a criticat un contract de închiriere între RAAPPS și o firmă privată, cu legături ulterioare către Exim Bank Românească. Premierul a subliniat aceste practici controversate, dar criticii săi din sindicate consideră că trebuie să își îndrepte aceeași privire critică și asupra propriului trecut.


Vlad Enache

Vlad Enache are 30 de ani și este reporterul principal al publicației azi în Vâlcea. Născut în Râmnicu Vâlcea, pasionat de fotografie și povești locale, Vlad îmbină jurnalismul de teren cu o atenție specială pentru comunitate și detalii. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, s-a întors în orașul natal pentru a spune poveștile care contează — cu onestitate, curiozitate și respect față de oameni. Cu aparatul de fotografiat la gât și microfonul în mână, Vlad surprinde zilnic pulsul orașului: din centrul civic până în cartierele liniștite de pe malul Oltului.

Știri Generale

Știri Generale
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
Femeia la volanul microbuzului accidentat în Veștem era distrasă de alte activități. Copilul de doi ani rănit.
Gigantul Hidroelectrica a ieșit în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Italienii de la Ferrero oferă 3,1 miliarde de dolari pentru preluarea producătorului american de cereale WK Kellogg
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va absorbi creșterile de taxe
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
O Singură Medie de 10 în Vâlcea, Majoritatea Elevilor Cu Note de 8 și 9
Percheziții la posesorii ilegali
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
Tunul nebulizator revine pe străzile din Râmnicu Vâlcea – Începe a doua etapă de dezinsecție!
UIMITOR! Polițiștii descoperă 29 kg de aur într-un județ vecin. Cine ar fi crezut că se ascunde așa ceva în casă?